Weekly review

“Macam mana nak tahu kita ada progress ke tak?”

“Macam mana nak keep track apa yang kita buat?”

Salah satu benda yang saya boleh rekemenkan untuk start buat tahun ni adalah buat personal weekly review.

Sape yang kerja makan gaji mungkin ada buat weekly review kerja.

Depends kepada Tim tu juga.

Ada yang buat.

Ada yang mungkin tak tahu pun menatang apa weekly review ni.

So apa dia personal weekly review ni?

Macam mana nak buat?

Ambik masa sekejap hari Ahad untuk duduk dan tulis reflection.

Antara soalan yang kita boleh jawab untuk weekly review ni:

  • Apa yang aku berjaya capai? Apa wins untuk minggu ni?
  • Apa yang sedang dijalankan dan apa progress? Contoh dah start project tepi.
  • Apa halangan yang ada minggu ni?
  • Apa target minggu depan?

Soalan² ni semua boleh detailkan lagi.

Basically kita nak tengok seminggu ni apa yang dicapai dan apa yang boleh diimprove. Kang kejap lagi ada yang tanya,

“Tapi saya tak rasa ada capai anything seminggu ni.”

Don’t be too hard on ourselves. Small progress matter too. Contohnya setiap hari kita dah boleh baca buku 5 minit.

Tu pun progress jugak.

Setiap hari kita masih boleh berjalan dan boleh buat kerja.

Tu pun progress jugak.

Small steps matter.

Count our blessings.

Do personal weekly review.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *