Limitless by Jim Kwik

 Pernah tak kita ter-cakap macam ni kat diri sendiri? 

“Aku ni bodoh.”

“Aku ni tak pandai.”

“Aku ni bukannya power pun.” 

Dalam buku Limitless: Upgrade Your Brain, Learn Anything Faster, and Unlock Your Exceptional Life by Jim Kwik ni dia ada cakap yang sangat bahaya bila kita melabel diri sendiri dengan benda – benda negatif. Ia akan melekat terus dalam diri kita dan akibatnya kita jadi stuck tak bergerak kenal potensi diri. 

“Often when you put a label on someone or something, you create a limit – the label becomes the limitation.” 

Jim Kwik ni masa dia kecik, dia normal macam orang lain. Then, tiba – tiba je ada satu accident terjadi yang buatkan dia jadi slow gila belajar. Akibatnya dia low self -esteem, rasa tak pandai macam orang lain. 

Ada satu hari tu someone tanya dia,

“Jim, what do you want to be? What do you want to do? What do you want to have? What do you want to share?” 

Start dari situ, dia mula berminat tentang macam mana cara nak belajar. Learning how to learn. Dia nak tahu macam mana otak dia berfungsi dan macam mana dia boleh maksimakan potensi otak dia. 

Jim Kwik ada cakap in the book,

“If knowledge is power, then learning is our superpower. And our capacity to learn is limitless; we simply need to be shown how to access it.”

Bila bercakap tentang limitation, ada 3 area limitation yang kita kena tahu. 

A limit in your mindset.

You entertain a low belief in yourself, your capabilities, what you deserve, or what is possible.

A limit in your motivation. 

You lack the drive, purpose, or energy to take action. 

A limit in your methods. 

You were taught and are acting on a process that is not effective to create the results you desire. 

So based on these three areas, Jim Kwik ajar framework yang kita boleh guna. 

  • Limitless Mindset.
  • Limitless Motivation. 
  • Limitless Methods. 

Mindset (the WHAT):

Deeply held beliefs, attitudes, and assumptions we create about who we are, how the world works, what we are capable of and deserve, and what is possible. 

Motivation (the WHY):

The purpose one has for taking action. The energy required for someone to behave in a particular way. 

Method (the WHY): 

A specific process for accomplishing something, especially an orderly, logical, or systematic way of instruction. 

Antara ayat Jim Kwik yang saya suka,

“Give a person an idea, and you enrich their day. Teach a person how to learn, and they can enrich their entire life.” 

Kita selalu diajar apa nak belajar, apa nak fikir, dan apa nak ingat. Tapi jarang gila kita diajar tentang macam mana nak belajar, macam mana nak berfikir dan macam mana nak mengingat. Belajar cara belajar dan cara berfikir. It will helps you. 

Tentang masa 

“Your time is one of your greatest assets. It’s the one thing you can’t get back.”

Pernah tak kita baca something then kita lupa apa yang kita baca? Ada satu research ni pasal forgetting curve. 

“Research suggests humans forget approximately 50% of what they learn within an hour, and an average of 70% within 24 hours.” 

Ada research yang katakan natural ability kita untuk concentrate ni around 10 – 40 minutes je. Kalau kita spend lebih masa, fokus kita akan lari. Mulalah fikir itu ini. 

So macam mana kita nak atasi masalah ni dan fokus? 

Boleh gunakan teknik Pomodoro. 

  • 25 minutes task.
  • 5 minutes break. 

So kalau baca buku,

  • 25 minit baca buku.
  • 5 minit tulis apa yang kita belajar daripada buku tu. 

Oliver Wendell Holmes ada cakap,

“Every now and then a man’s mind is stretched by a new idea or sensation, and never shrinks back to its former dimensions.”

Saya suka gila ayat, 

“Give a person an idea, and you enrich their day. Teach a person how to learn, and they can enrich their entire life.”

Sungguh. Bila kita belajar cara macam mana nak belajar, kita boleh belajar apa saja. Doesn’t matter kalau benda tu totally new to us. Kita mesti boleh belajar dan boleh explore. Cara belajar ni juga saya dah start explore since 2020. Dari segi pembacaan dan juga masuk kelas. 

Learn how to learn.

Learn how to think. 

Kita akan menjadi orang yang tak takut kepada limitations dan berani untuk bergerak. Otak kita akan sentiasa diisi dengan benda – benda bermanfaat. 

Cuba duduk dan fikir. Apa benda yang kita nak sangat belajar? Lepas kita dah decide apa yang nak belajar, then pergi belajar. Belajar bersungguh – sungguh bukan sekadar celup kaki je. 

Terima kasih Jim Kwik sebab tulis buku Limitless ni. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *