Kenali potensi diri sendiri

Pernah tak kita tengok someone ni semacam power nya?

Buat itu jadi.

Buat ini jadi.

Apa rahsianya?

Jawapannya,

“They’re not good at everything, but they know their strengths and choose things that are a good fit”

Tapi macam mana kalau kita sendiri tak tahu kita power kat mana?

Peter Drucker ada tanya satu soalan,

“What are you good at that consistently produced desired results?”

So macam mana nak tahu kekuatan kita ni?

Peter Drucker recommend satu sistem.

Nama dia feedback analysis. Apa benda feedback analysis ni?

Feedback analysis ni adalah bila kita buat satu project,

  1. Kita kena tulis apa yang kita expect akan terjadi
  2. Then kita take note apa result project tu. Jadi ke apa ke.

Dari sini kita tahu apa yang kita bagus dan apa yang kita tak bagus.

Know our strengths.

Kalau nak baca lebih lagi, boleh baca buku ni.

Dalam buku ni ada macam² story jugak.

Salah satu saya suka pasal sorang mamat ni.

Miskin.

Tak reti cakap English.

Kena hina. Tapi dia usaha gila² ubah hidup dia sebab dia nak better life.

Today?

Dia top brain surgeon kat US.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *